Sök:

Sökresultat:

120 Uppsatser om D- vitamin - Sida 1 av 8

Analys av vitamin B12 i tillagad och återuppvärmd lax genom bioassay med Lactobacillus delbrueckii subart lactis ATCC® 7830TM

Halten näringsämnen i livsmedel varierar bland annat med tillagningsmetod, lagringstid och lagringsförhållanden, som exponering för ljus och syre. Oklarheter finns för mikrovågors inverkan på näringsämnen och framförallt på vitamin B12. Eftersom många äldre drabbas av brist på vitamin B12, är detta av intresse eftersom många hemmaboende äldre människor får hemleverans av färdiga matportioner som är avsedda att värmas, ofta i mikrovågsugn. Syftet med studien var att kunna ge en indikation på om uppvärmning genom mikrovågor påverkar halten vitamin B12 i färdiga kylda måltider. Detta gjordes genom litteratursammanställning om vitamin B12 och mikrovågar samt genom bioassay med Lactobacillus delbrueckii.

Den tränande hästens behov av vitamin E och selen

Denna litteraturstudie handlar om vitamin E och selens betydelse för den tränande hästens försvar mot fria radikaler och vilka mängder av dessa som krävs för att hästen ska kunna prestera på topp. Vitamin E och selen är båda antioxidanter som skyddar omättade fettsyror mot oxidation. Oxidationen orsakar oxidativ stress i kroppen, denna anses skadlig och kan orsaka uppkomsten av flera olika sjukdomar. Muskelcellerna är speciellt utsatta för oxidativ stress och riskerar alltså att bli skadade. Peroxider bildas vid oxidativ stress i kroppen och reduceras med hjälp av glutationperoxidas, där selen är en cofaktor.

Vitamin D - intag och status hos personer med inflammatorisk tarmsjukdom

Introduktion: I NNR 2012, har man höjt rekommenderat intag av vitamin D från 7,5 ?g/dag till 10 ?g/dag för personer från 2 år upp till 74 års ålder. Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten bland vuxna 2010-11 visar att medelintaget av vitamin D i genomsnitt var 7,0 ?g/dag. Patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) har en högre risk för osteoporos på grund av medicinering med cortison samt brist på vitamin D.Syfte: Att undersöka om personer med IBD uppnår de nya höjda rekommendationerna gällande intag av vitamin D via maten och/eller kosttillägg och kosttillskott.

Hästens behov av vitamin A, D och E i foderstaten

Vitaminer är essentiella komponenter som medverkar i olika processer i kroppen. Hästens vitaminbehov beror på ålder, träning, laktation, dräktighet och tillväxt. Underkott av ett vitamin kan resultera i olika bristsjukdomar, vilka kan vara dödliga. Idag marknadsförs dyra vitaminkoncentrat som ett komplement till den befintliga vitaminhalten i foderstaten. Innan utfodring av dessa koncentrat är det viktigt att veta om hästen har ett behov av vitaminkoncentrat eller om de leder till överutfodring.

Vitamin A och E i relation till hästutfodring :

The purpose of this study was to examine vitamin A and E in equine nutrition and especially in relation to forages. A literature review was conducted to examine factors that influence the level of vitamins present in forage, the vitamin A and E requirement of horses, and the absorption of vitamin A and E in horses. The influence of DM level on alpha-tocopherol and beta-carotene content in ensiled forage was investigated in a controlled ensiling study using baled silage and haylage. The results from the ensiling study were combined with data of vitamin A and E concentrations collected from literature. Calculations were done to theoretically establish how well the vitamin content in ensiled forage can cover the maintenance requirements of vitamin A and E in horses.

Placentan och livmoderns samspel och inverkan på utvecklingen av mjölkkörtelvävnad

Denna litteraturstudie handlar om vitamin E och selens betydelse för den tränande hästens försvar mot fria radikaler och vilka mängder av dessa som krävs för att hästen ska kunna prestera på topp. Vitamin E och selen är båda antioxidanter som skyddar omättade fettsyror mot oxidation. Oxidationen orsakar oxidativ stress i kroppen, denna anses skadlig och kan orsaka uppkomsten av flera olika sjukdomar. Muskelcellerna är speciellt utsatta för oxidativ stress och riskerar alltså att bli skadade. Peroxider bildas vid oxidativ stress i kroppen och reduceras med hjälp av glutationperoxidas, där selen är en cofaktor.

Påverkar tillskott av vitamin D insulinkänslighet, -sekretion eller resistens hos personer med eller med ökad risk för typ 2-Diabetes?

Både typ 2-diabetes och D-vitamin brist ökar hos världens befolkning och ett samband mellan förekomsten av dem båda har setts i olika studier. Typ 2-diabetes ger en minskad känslighet för insulin samt en ökad resistens där cellerna svarar dåligt på insulinet. Med tiden tröttas de insulinproducerande ?-cellerna ut och sekretionen avtar. Vitamin D bildas ur 7-dehydrokolesterol i hudens celler vid UV-ljusbestrålning eller tas upp från födan.

Kan D-vitamintillskott minska depressiva symtom?

Background: Sweden is a country where vitamin D deficiency seems to be common, partly because of its geographical position, which reduces the availability of UVB radiation, but also that people avoid sunlight due to increased skin cancer risk. Research shows that vitamin D plays an important role in the prevention of many diseases such as cancer as well as autoimmune and neuropsychiatric diseases.Vitamin D is a fat soluble pre-hormone and a collective name for closely related compounds which act as hormones after undergoing a transformation in the body.Humans can utilize vitamin D through diet and produce it in the body by exposing the skin to the sun. Previous observational studies and epidemiological studies have established a hypothesis that there seems to be an association between vitamin D supplementation and reduction of depressive symptoms.Objective: The aim of this study was to investigate if vitamin D supplements may decrease depressive symptoms.Methods: This work is organized as a literature review and article search is made in the database PubMed in January 2012. Keywords used were ?vitamin D and depression? and inclusion criteria were: randomized clinical trials, be conducted on humans, written in English.

Vitamin B som tillskott för ökad mjölkproduktion hos mjölkkor

Denna litteratursammanställning redogör för studier som utvärderade huruvida tillskott av biotin, folsyra och vitamin B12 kunde höja mjölkavkastningen hos mjölkkor. Syftet var att ta reda på huruvida B-vitaminerna biotin, folsyra och vitamin B12 kan ge effekt på mjölkproduktion och om vitaminerna därmed bör ingå i utfodringsrekommendationer till högproducerande mjölkkor. De inkluderade studierna jämförde tillskott av olika B-vitaminblandningar och enskilda vitaminer. Försöken utfördes på mjölkkor i olika laktationsstadier och laktationsnummer, där de studerade parametrarna var den totala mjölkavkastningen och torrsubstanshalten i mjölken. De flesta studier som inkluderats indikerar på att tillskott av biotin, folsyra eller vitamin B12 höjde mjölkavkastningen i tidig laktation hos högproducerande kor i andra laktation och högre.

En översikt av kvävets kretslopp i vall, mjölkkor och gödsel : hur kan vi minimera miljöpåverkan?

Denna litteraturstudie handlar om vitamin E och selens betydelse för den tränande hästens försvar mot fria radikaler och vilka mängder av dessa som krävs för att hästen ska kunna prestera på topp. Vitamin E och selen är båda antioxidanter som skyddar omättade fettsyror mot oxidation. Oxidationen orsakar oxidativ stress i kroppen, denna anses skadlig och kan orsaka uppkomsten av flera olika sjukdomar. Muskelcellerna är speciellt utsatta för oxidativ stress och riskerar alltså att bli skadade. Peroxider bildas vid oxidativ stress i kroppen och reduceras med hjälp av glutationperoxidas, där selen är en cofaktor.

Kan supplementering med vitamin E förbättra kognitiv funktion vid Alzheimers sjukdom?

Sahlgrenska Academyat University of GothenburgDepartment of internal medicine and clinical nutritionAbstractTitle: Can supplementation with vitamin E improve cognitive function in Alzheimer?s disease?Author: Malin Andersson and Elin LöfqvistSupervisor: Elisabet RothenbergExaminer: Anna WinkvistProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: 2012-04-11Background: Alzheimer?s disease (AD) is the most common form of dementia. As the average life expectancy rises the prevalence increases. The disease leads to gradual deterioration of cognitive functions. A recent Cochrane review describes how several studies demonstrate an increased oxidative damage in the brain in those with AD.

Valet av kostundersökningsmetod påverkar resultatet : En jämförelse mellan frekvensenkäter och kostregistreringar där barns intag av energi och vitamin D studerats

Bakgrund Frekvensenkät (FFQ) och kostregistrering är två vanliga kostundersökningsmetoder. För varje metod finns det felkällor och idag finns ingen fulländad kostundersökningsmetod. Genom att undersöka skillnader mellan kostundersökningsmetoder ökar förståelsen för att metoderna kan ge olika resultat. Vid kostundersökningar då näringsintag som t.ex. intag av vitamin D studeras, är det viktigt att ta hänsyn till energiintag.

D-vitaminsupplementering och dess effekt på kroppssammansättning hos överviktiga och obesa ? en systematisk översiktsartikel

Sahlgrenska Academyat University of GothenburgDepartment of Internal Medicine and Clinical NutritionAbstractTitle: Vitamin D supplementation and its effect on body composition in the overweightand obese ? a systematic reviewAuthor: Johanna Blum and Emma Sellin FrimodigSupervisor: Sofia KlingbergExaminer: Ingrid LarssonProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: April 10, 2013Background: There is an increasing burden of overweight and obesity worldwide. Theconditions lead to morbidity and lowered quality of life. Since there is research showing aconnection between obesity and low levels of serum 25(OH)D, this raises the question ifsupplementation of vitamin D may have positive effects on body weight, waist circumference andbody composition in the overweight and obese.Objective: To investigate if there is enough scientific evidence to recommend vitamin Dsupplementation combined with nutrition therapy to overweight and obese patients.Search strategy: The systematic collection of data was performed in the databases PubMed andScopus. Search terms included were ?vitamin D supplementation?, ?obesity? ?cohort?, ?vitamin D?,?vitamin D3 supplementation? and ?overweight?.Selection criteria: Human studies with RCT, CCT or cohort design written in English orSwedish were included.

Utbudet av vegetariska och veganska livsmedelsprodukter på den svenska marknaden : vilka produkter finns och hur är de berikade?

This study has been done in order to map the supply of vegetarian and vegan food products in Sweden for business clients and consumers. A total of 665 food stuffs were found and classified into six categories. The biggest category was meat substitutes with 302 products and the second largest category was sandwich spreads with 150 different products. Within the remaining categories a varied number of products were found; 86 beverages, 64 cooking accessories, 34 milk free ice creams and 29 plant based yogurts. Of the meat substitutes were 28 only available for business clients.

D för depression: Har D-vitamintillskott lindrande effekt på depressiva symptom? ? En systematisk översiktsartikel

Sahlgrenska AcademyAt University of GothenburgDepartment of internal medicine and clinical nutritionAbstractTitle: D for depression: Does vitamin D supplementation have apalliative effect on depressive symptoms? ? A systematic reviewAuthor: Emelie Nacksten and Lua Ferreira RangelSupervisor: Fredrik BertzExaminer: Ingrid LarssonProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: May 22th, 2013BackgroundDepression is one of the major diseases in the world and is ranked by the WHO as the leading causeof disability. Several studies suggest that there is a correlation between low s-25(OH)D levels and theoccurrence of depression. Current research has found enzymes required for synthesis of the active formof vitamin D and its receptors (VDR) in the brain. The potential role of the vitaminas a neuroactive steroid has resulted in an increased interest in investigating the role of vitamin D in thetreatment of depression.ObjectiveStudy the scientific evidence to determine if vitamin D supplementation can relieve depressive symptomsin adults.Search strategyThe literature search was conducted in the databases Scopus, Pubmed, Cochrane and PsychInfo.

1 Nästa sida ->